Endüstri 4.0: Geleceğin Yetkinlikleri

industry-4-0-02Bildiğiniz üzere bir süredir dördüncü sanayi devrimi ile ilgili yazılar yazıyorum. Şu ana kadar sizlere aktardıklarım çalışmanın doğası, yapısı ve yasal birtakım sorunlara işaret ederken diğer taraftan Endüstri 4.0 ile otomasyona devredilmesi muhtemel işler ve ilerleyen dönemlerde sahip olunması gereken bambaşka yetkinliklere dikkat çekiyor.

Bu konuda yapılan araştırmalardan biri olan Dünya Ekonomik Forumunun İşlerin Geleceği raporunda 10 sektörden ve 15 ülkeden en büyük şirketlerin insan kaynakları yöneticilerine 2020 yılına kadar istihdam, çalışma yerleri ve beceriler üzerindeki etkiyi değerlendirmeleri istenmiştir.

future_compsSöz konusu çalışmanın sonuçları yukarıdaki tabloda yer almaktadır. Görüldüğü üzere, tüm sektörlerdeki işlerin %36’sı 2020’ye kadar temel yetkinlik olarak karmaşık problem çözme becerilerine gereksinim duyacaktır. Karmaşık problem çözme becerilerine ihtiyaç duyacağı değerlendirilen işlerden %40’ı henüz bu beceriye ihtiyaç duymamakla beraber (ya da çok düşük düzeylerde ihtiyaç duymaktadır) işlerin değişen yapısı nedeniyle 2020’ye kadar bu beceriye ihtiyaç duyar hale gelecektir. Ayrıca araştırma sonuçlarına göre tüm sektörlerdeki işlerin %15’i 2020’ye kadar temel yetkinlik olarak bilişsel becerilere gereksinim duyacaktır. Bilişsel beceriler ana başlığı altında bilişsel esneklik, yaratıcılık, mantıksal ve matematiksel sorgulama, problemlere karşı hassasiyet ve veri görselleştirme yetkinlikleri yer almaktadır. Bilişsel beceriler için dikkat çeken husus ise 2020’ye kadar temel yetkinlik olarak bilişsel becerilere gereksinim duyacak işlerin %52’si halihazırda bu yetkinliklere ihtiyaç duymazken, 2020 yılında bu becerilere ihtiyaç duyar hale gelecek olmasıdır.

İşlerin değişen yapısı nedeniyle ihtiyaç duyulan becerilere ilişkin dünyanın en büyük profesyonel sosyal ağı olan Linkedin’in yayınladığı veriler de Dünya Ekonomik Forumu’nun araştırma sonuçlarını destekler niteliktedir. Linkedin üzerinde yayınlanan yaklaşık 6 milyon iş ilanında en çok gereksinim duyulan becerilerden ikisi istatistiksel analiz ve veri madenciliği ile veri görselleştirme olarak belirtilmektedir.

Dördüncü sanayi devrimi ile birlikte bugün insanlar tarafından yapılan bazı işlerin tamamen bilgisayarlar tarafından yapılmaya başlanacağı da tahmin edilmektedir. Hangi işlerin otomasyona daha yatkın olduğu hangi işlerin ise daha az yatkın olduğunun değerlendirildiği araştırmanın sonuçları da aşağıdaki tabloda yer almaktadır. Sonuçları incelediğimizde tele-pazarlamacılar, vergi danışmanları, sigorta eksperleri ve hakemler ve diğer spor görevlilerinin yaptığı işlerin otomasyona tabi tutulacağı ve insan müdahalesine ihtiyaç duymadan yerine getirileceğine kesin gözüyle bakılmaktadır. Nitekim 7-12 Ocak 2017 tarihleri arasında Antalya’da düzenlenen Süper Lig Hakemleri ve Üst Klasman Yardımcı Hakemleri ile Süper Lig Gözlemcileri için Devre Arası Semineri’nde Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Yusuf Namoğlu, Video Yardımcı Hakem (VAR) uygulamasını en kısa zamanda hayata geçireceklerini belirtmiştir.robotlasanisler

Almanların Endüstri 4.0, Amerikalıların Advanced Manufacturing Partnership, Çinlilerin Made in China 2025, Japonların ise Society 5.0 olarak adlandırdıkları dördüncü sanayi devrimi hayatın her alanında köklü değişiklikler yaratmaya başladı bile. Yukarıda da görüldüğü üzere İnsan Kaynakları Yöneticiliği bu değişikliklerle otomasyona uğrayacak meslekler arasında görünmüyor. Ancak bu demek değildir ki İK mesleği bundan 5 sene sonra da bugünkü gibi yapılmaya devam edecek. İşte bu yüzden bu konuda beşincisini yazdığım yazılarımla yaşanılan değişim hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmamızı ve buradan hareketle hepimize İK mesleğinin geleceği hakkında düşünmek için bir kapı aralamayı hedefliyorum.

Referanslar

Konu hakkında daha fazla araştırma yapmak isteyenler için Endüstri 4.0 başlığı altında paylaştığım yazılarımda yararlandığım kaynakların referanslarını aşağıda verdiğim listeden görebilirsiniz.

Alkan, M. (2016, 07 26). Karanlık Fabrikalar ile İnsansız Üretim. Retrieved 01 11, 2017, from Türkiye’nin Endüstri 4.0 Platformu: http://www.endustri40.com/karanlik-fabrikalar-ile-insansiz-uretim/

Aydemir, C., & Güneş, H. (2006). Merkantilizmin Ortaya Çıkışı. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 5(15), 136-158.

Dünya Ekonomik Forumu. (2016). İşlerin Geleceği. Cenevre: Dünya Ekonomik Forumu.

Ergeneli, A. (2006). Örgüt ve İnsan. Ankara: Hacettepe Yayınları.

Fisher, C. (2016, 10 20). LinkedIn Unveils The Top Skills That Can Get You Hired In 2017, Offers Free Courses for a Week. Retrieved 01 12, 2017, from Linkedin: https://blog.linkedin.com/2016/10/20/top-skills-2016-week-of-learning-linkedin

Frey, C., & Osborne, M. (2013). The Future of Employment: How susceptible jobs are to computerisation? Oxford: Oxford Martin Programme on Technology and Employment.

Küçükkalay, M. (1997). Endüstri Devrimi ve Ekonomik Sonuçlarının Analizi. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2, 51-68.

Kalemci Tüzün, İ. (2015). Yönetimde Erken Dönem: Klasik ve Neoklasik Yaklaşımlar. In H. Sözen, & H. Basım, Örgüt Kuramları (pp. 11-33). İstanbul: Beta Yayınevi.

Kent, E. (2016, 03 19). Endüstrinin Gelişimine Bakış. Retrieved 01 10, 2017, from Türkiye’nin Endüstri 4.0 Platformu: http://www.endustri40.com/endustrinin-gelisimine-bakis/

Lari, A., Douma, F., & Onyiah, I. (2015). Self-Driving Vehicles and Policy Implications: Current Status of Autonomous Vehicle Development and Minnesota Policy Implications. Minnesota Journal of Law, Science & Technology, 16(2), 735-769.

Rifkin, J. (2015). Nesnelerin İnterneti ve İşbirliği Çağı. (L. Göktem, Trans.) İstanbul: Optimist Yayıncılık.

Rostow, W. (1970). Sanayi Devrimi Nasıl Başladı. İktisat Fakültesi Mecmuası, 30(1-4), 255-278.

Sabancı Üniversitesi. (n.d.). Grafen Fiziği. Retrieved 01 11, 2017, from Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi: http://fens.sabanciuniv.edu/tr/erdal-inonu-kursusu/arastirma-alanlari/grafen-fizigi

Schwab, K. (2016). Dördüncü Sanayi Devrimi. (Z. Dicleli, Trans.) Geneva: Dünya Ekonomik Forumu.

Smit, J., Kreutzer, S., Moeller, C., & Carlberg, M. (2016). Industry 4.0. Brussels: Europen Parliament Directorate General For Internal Policies.

Tansan, B., Gökbulut, A., Targotay, Ç., & Eren, T. (2016). Türkiye’nin Küresel Rekabetçiliği için Bir Gereklilik Olarak Sanayi 4.0. İstanbul: TÜSİAD.

Yazılım ve Toplumun Geleceği Üzerine Küresel Gündem Konseyi. (2015). Derin Değişim-Teknolojinin Kıvılcım Noktaları ve Sosyal Etkisi. Cenevre: Dünya Ekonomik Forumu.

Yetim, S. (2016). Sürücüsüz Araçlar ve Getirdiği/Getireceği Hukuki Sorunlar. Ankara Barosu Dergisi(1), 125-184.

Bu yazı Genel içinde yayınlandı ve , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

2 Responses to Endüstri 4.0: Geleceğin Yetkinlikleri

  1. Geri bildirim: Kariyere Termodinamik Bakış |

  2. kobizone40 dedi ki:

    Bu tür blogların yakın zamanda Türk Sanayicilerinin hizmetine girmesi dileğiyle…

    Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s