Expat Yönetimi: Neden Expat?

worldHatırlayacağınız üzere ‘Expat Yönetimi: Temel Kavramlar’ başlıklı yazıda (yazıya ulaşmak için tıklayınız) ‘Kültürler Arası Bağlamda İnsan Kaynakları Yönetimi’ kavramını açıklamış ve bu kapsamda expat yönetimine ilişkin temel kavramları tanımlamıştık. Bu yazıda ise şirketlerin neden, kimi ve nerede görevlendirdiklerini inceleyeceğiz.

Uluslararası görevlendirmelerin nedenleri olarak 3 ana unsur karşımıza çıkıyor:

  • Farklı bir ülkede yeni bir operasyonun kurulması
  • İş yapılan ülkeye teknik uzmanlık sağlamak
  • Farklı bir ülkede yürütülen operasyonlar üzerinde finansal kontrol sağlamak

Bu 3 ana unsurdan da anlaşılacağı üzere uluslararası görevlendirmelerde temel nedenleri yönetsel ve teknik beceri açıklarının kapatılması olarak tanımlayabilirz. Bunun yanı sıra PwC 16. Küresel CEO Araştırması sonuçlarına göre katılımcı CEO’ların %58’i uluslararası deneyimin ve küresel hareketliliğin geleceğin liderlerini geliştirmede ayrılmaz bir parça olduğunu belirtiyor. Bu açıdan bakıldığında uluslararası görevlendirmeler, yetenek yönetimi ve kariyer gelişimi alanlarında da bir insan kaynakları yönetim aracı olarak yaygın bir şekilde kullanılıyor. 2016 Küresel Mobilite Eğilimleri Araştırması sonuçlarından derlenen ve aşağıda yer alan güncel veriler de bu yorumlarımızı destekler nitelikte.

Screen Shot 2017-07-17 at 22.40.30

Ülkemizde faaliyet göstermekte olan işletmelerin Türkiye dışındaki ülkelerde yapmış oldukları expat görevlendirmelerini inceleyen PwC 2016 Expat Yönetimi Süreçleri Araştırması sonuçlarına göre ise işletmelerde uluslararası görevlendirmelerin hangi organizasyonel ihtiyaçları karşılamaya yönelik kullanıldığına bakıldığında, aşağıdaki grafikte de gördüğümüz üzere işletmelerin çoğunun bunu ‘yetenek yönetimi ve gelişimi’ için bir fırsat olarak gördüğü ortaya çıkıyor.

Screen Shot 2017-07-17 at 22.42.34

Görevlendirmelere ilişkin demografik özellikleri 2016 Küresel Mobilite Eğilimleri Araştırması sonuçlarına göre incelemeye devam edecek olursak işletmelerin %69’unun 30-49 yaş arası çalışanlarını uluslararası görevlere gönderdiğini görmekteyiz. Uluslararası görevlendirme nedenleri ile görevlendirilen çalışanların yaşları birlikte incelendiğinde, çalışanların belli bir süre tecrübe sonucunda teknik ve yönetsel olgunluğa erişebilecekleri de göz önüne alınırsa 30-39 yaş arasının teknik olgunluk, 40-49 yaş arasının da yönetsel olgunluk için uygun yaş aralıkları olduğu değerlendirilebilir.

Uluslararası görevlendirme nedenleri ve bu görevlere gönderilen çalışanların demografik özelliklerinin ardından en çok hangi ülkelerde görevlendirme yapıldığına bakıldığında 2016 Küresel Mobilite Eğilimleri Araştırması sonuçlarına göre en çok expatın görevlendirildiği ülkelerin Amerika Birleşik Devletleri, Çin, İngiltere, Singapur ve Almanya olduğu görülüyor. Ülkemizden yapılan yurtdışı görevlendirmelerde ise PwC 2016 Expat Yönetimi Süreçleri Araştırması sonuçlarına göre Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya, İngiltere, Çin, Azerbaycan ve Fransa en çok Türk expatın görev yaptığı ülkeler.

Screen Shot 2017-07-17 at 22.45.34

Expat yönetimini incelemeye uluslararası görevlendirmelerde seçim kriterleri ile devam edeceğiz.

Bu yazı Genel içinde yayınlandı ve , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s