Hızla değişen küresel pazarlar ve dijital karmaşa şirketleri çok daha hızlı inovasyon yapmaya, ürün ve hizmetlerini doğru şekilde adapte ederek yerel müşterilere yakın olmaya zorluyor.
Belirttiğim bu zorluklara eklenebilecek daha birçok zorluk şirketlerin çevresel etkilere daha hızlı cevap verebilmesi, sürdürülebilir büyüme ve karlılığı sağlaması açısından organizasyonel değişimi zorunlu kılıyor.
Deloitte tarafından her yıl tekrarlanan Küresel İnsan Sermayesi Trendleri (Global Human Capital Trends) araştırmasının 2016 sonuçlarına göre de yöneticilerin ajandasındaki en önemli gündem maddesi organizasyon yapılarının tekrardan tasarlanması. Yöneticilerin %92’si organizasyon yapılarının tekrardan tasarlanmasını çok önemli ya da önemli olarak değerlendiriyor.
Organizasyonel yapılanma dediğimizde de akla gelen ilk konu kaçınılmaz olarak örgüt kuramları.
‘İK’cıların Yapması Gereken 4 Şey’ başlıklı yazımda (yazıya ulaşmak için tıklayınız) İK alanında yürütülen akademik çalışmaları çok yakından takip etmeyi ilk sıraya koymuştum. Yönetim gündeminin bir numarasında yer alan yeniden yapılanma konusunda da akademik alanda olup bitenleri bilerek yola çıkmak atacağımız adımların çok daha sağlam ve güvenilir olmasını sağlayacaktır.
Bu konuda sizlere yol gösterici olabilecek bir kitabı tanıtmak istiyorum. Cenk Sözen ve Nejat Basım tarafından derlenen ve Beta Yayıncılık tarafından yayınlanan kitabın adı Örgüt Kuramları. Örgüt kuramları alanında çalışan insanlara rehber niteliğinde bir kaynak oluşturmak amacıyla hazırlanan kitapta farklı üniversitelerden akademisyenlerin genel sistem kuramından kaos kuramına, örgütsel ağlardan örgütsel ekolojiye kadar farklı alanlarda yazılmış makalelerini bulmanız mümkün.
Tek seferde okunup bitirilecek bir kitap olmanın ötesinde organizasyonel gelişim alanında çalışan İK’cılar için başvuru kaynağı niteliğinde olan bu kitaptan maksimum faydayı sağlamanız dileğiyle.