Zaman kesintili değildir. Süreklilik gösteren bir akış içinde ilerler.
Gelecek uzakta bir yerlerde duran ve erişilecek bir hedef olmanın ötesinde günbegün ilerleyen bir süreçtir. Ona ulaşmak için yarını beklemek gibi bir lüksümüz de yoktur. Geleceğe ancak içinde bulunduğumuz şu andan itibaren onu inşa ederek ulaşabiliriz. Başka bir deyişle gelecek bugün sahip olduklarımızla şekillendirdiğimiz bir sınırlılık taşır. Bu yönüyle de aslında geleceği görmek için bugüne bakmalı, nelere sahip olduğumuzu değerlendirmeli ve nelere sahip olursak bugünden farklı bir yarına merhaba diyebileceğimizi düşünmeliyiz.
Bugün sizlerle geleceğe yol alırken sahip olmamız gereken 6 özellikten bahsetmek istiyorum.
Tedirginlik ve tatminsizlik: Bu iki kavram olumsuz çağrışımlar yapıyor olsa da temelde bizi elindeki ile yetinmemeye, konfor alanının dışına çıkmaya çağırıyor. Unutmayın rehavet inovasyonun en büyük düşmanıdır.
Dışardan gelen fikirlere ve başkalarının becerilerine açık olmak: Termodinamiğin ikinci yasası olan entropiyi hatırlayın. Çevresi ile enerji alışverişi yapmayan her sistem düzensizliğe doğru yol alır ve yok olur. Negatif entropi ancak sistemlerin dış çevresi ile enerji alışverişi yapması sonucu oluşur. Geleceği tek başınıza inşa edemezsiniz. Kümülatif akla ve çoklu becerilere açık olmalısınız. Zaten crowdsourcing gibi uygulamalar tam da bunun için var.
Meydan okumalara hevesli olmak: Test edilmeyen bir sistemin başarılı olup olmadığını bilmeniz mümkün değildir. Ne yaparsanız yapın dışardan gelen meydan okumalar ve zorlamalar elinizde olanı test etmek için bulunmaz fırsatlardır. Başarısız olmak istemiyorsanız yapmanız gereken tek şey hiçbir şey yapmamaktır.
Deneme ve adaptasyon: Edison yüzlerce deneme yapmış ve her denemeden öğrendikleri ile adapte ettiği sistem en sonunda geleceği aydınlatan ampule dönüşmüştür. Her denemeniz bilgi birikiminize katkı sağlayacak ve daha büyüğü denemek için cesaretinizi toplamanıza yol açacaktır. Bir kişi deneyene kadar imkansız gibi görünen birçok şey vardır.
Olağandışı sezgiler: Herkesin izlediği yol her zaman doğru olmayabileceği gibi doğru olsa bile sizi hedefe ulaştıracak en kısa rota olmayabilir. Bazen olağanın dışına çıkmak, sezgilerinize güvenerek farklı bir duruma atılmaya cesaret etmek gerekir. Ezber bozmak bazen en iyisidir.
B Planına Geçme Esnekliği: Gelecek belirsizlikler ve riskler ile doludur. Değişen koşullar bu durumları tolere etmeyi ve yeni duruma adapte olmayı gerektirir. Zafiyetlerinizin ve zayıf yönlerinizin sizi dibe çekmesine engel olmak için mutlaka yeni oyun kurmanıza olanak sağlayacak bir B planınız olmalı.
Bunları yazmanın yapmaktan çok daha kolay olduğunun farkındayım. Ama bugün harekete geçmezseniz belki ‘yarın’ hiç olmayacak.
Yararlanılan Kaynak:
Vijay Govindarajan, The Three Box Solution