Coronavirüs hayatımıza girdiğinden beri en çok kullandığımız kelimelerden birisi ‘uzaktan’ oldu. Uzaktan çalıştık, sosyal mesafeyi koruyup uzaktan sosyalleştik ve uzaktan bayramlaştık. Coronavirüs hayatımızdan çıktıktan sonra bugün uzaktan yaptığımız birçok şey, çalışmak hariç, eski haline dönecek gibi görünüyor. O halde insan kaynakları yönetimi açısından uzaktan çalışma ile değişmesi gerekecek bazı hususları değerlendirebiliriz.
Hepimiz çalışmamızın karşılığı olarak bir temel ücret ve bu ücrete eşlik eden servis, yemek, sağlık sigortası gibi bazı yan haklar elde ediyoruz. Bunların üzerine prim gibi farklı bileşenler de eklendiğinde toplam ücret paketimizden bahsetmeye başlıyoruz. Bunların üzerine, çalıştığımız işletmeler işlerimizi yerine getirebilmemiz için gerekli altyapıyı da bizlere sunuyor. Nedir bu altyapı diye soracak olursanız bir çalışma masası, belli bir metrekare alan, elektrik, su, internet bağlantısı akla ilk gelenler. Şimdi kritik soruyu sorabiliriz. Uzaktan çalışma durumunda şirketim bana sağladığı bu alt yapı masraflarından tasarruf ederken benim bir kazancım olmayacak mı?
İngiltere’de yapılan bir araştırma coronavirüs süreciyle başlayan uzaktan çalışma rutini sonrasında profesyonel hayatta olanların boyun ve sırt ağrısı şikayetlerinin arttığını gösteriyor. İngiltere İş Sağlığı Derneği Başkanı Will Ponsonby insanların mutfak masasında diz üstü bilgisayarları ile çalıştığını ve diz üstü bilgisayarların uzun süreli çalışmalar için dizayn edilmediğini belirterek bu durumun yaşattığı zorluklara dikkat çekiyor. Ponsonby, şirketlerin çalışanlarına evlerinde ergonomik çalışma ortamları yaratabilecekleri imkanlar sunması gerektiğini savunuyor.
Çalışma ortamlarının bir diğer önemli parçası ise insanı kendine getiren kahveler ve kahve zamanının oluşturduğu sohbet ortamı. Güne kahvesiz başlayamayan iş insanları için neden alışkın oldukları kahve lezzeti evlerinde de olmasın? Sohbetler için imkan sağlanamasa da uzaktan çalışacaklara bir yan hak olarak sevdikleri kahve çekirdekleri verilebilir.
Hemen hemen herkesin evinde artık bir internet bağlantısı olsa da gün boyunca kesilmeyecek, birçok farklı lokasyondan insanların yer alacağı önemli online toplantılara kesintisiz bağlanabilecek hızlı bir internet bağlantısı için de ek ödemeler tanımlanabilir.
Tasarruf edilen servis, elektrik, su ve kira bedeli gibi sabit masraflar da çalışanların performans ve verimine bağlı olarak prim planlarının içine dahil edilebilir.
Buraya kadar saydığım önerilere daha birçoğunu ekleyebiliriz. Ancak ek bir maliyete katlanmadan, uzaktan çalışmanın getireceği maliyet fırsatları ile halihazırda yapmakta olduğumuz harcamaları artırmadan uzaktan çalıştırılacak kişilerin toplam ücret paketlerinde kayda değer iyileştirmeler yapmak mümkün olabilir. İşin uzaktan halini dizayn etmeye bir hayli kafa yorduğumuz bu günlerde ücret paketlerinin uzaktan halini dizayn etmek için de yaratıcı, maliyet etkin ve çalışan bağlılığını artıracak alternatiflere kafa yormak uzun vadeli iş sonuçlarına olumlu etkiler yaratacaktır.
En temel olarak verilmeyen servis ve yemek ayni haklarının yerine belki uzaktan AVITA servisleri ve yemek kartı gibi farklı faydalar verilebilir aynı miktarlara denk geldiği ölçüde. Yazınız için teşekkürler.
BeğenBeğen