‘Miranda, seni sevdiğimi son bir kez söylememe izin ver, sana teşekkür ederim. Charlie, Miranda, ilk ve en sevgili arkadaşlarım…benim bütün varlığım bir başka yerde depolandı…dolayısıyla her zaman hatırlayacağımı biliyorum…umarım…umarım son bir on yedi hecelik şiirimi dinlersiniz. Philip Larkin’e borçluyum onu. Ancak konusu yapraklar ya da ağaçlar değil. konusu benim gibi makineler ve sizin gibi insanlar ve ortak geleceğimiz…bizi bekleyen üzüntüler. Olacak bu. Zaman içinde gerçekleşecek iyileştirmelerle birlikte…sizi geçeceğiz…ve sizden daha kalıcı olacağız…sizi sevsek bile. İnanın bana, bu satırlar zafer ifadesi değil…Yalnızca esef.’
Bunlar bir makinenin son sözleri olsa neler hissederdiniz? Öğrenmek istiyorsanız gelin bu yazıda sizlere tanıtacağım kitabımıza daha yakından bakalım.
‘Benim Gibi Makineler’. Alternatif bir 1980’ler Londra’sında geçiyor. Bir tarafta hayatın içinde sürüklenen ve tam zamanlı iş arayan Charlie, bir tarafta aşık olduğu, kendi sırları ile yaşayan parlak bir öğrenci Miranda. Charlie eline geçen yüklü miktarda para ile ilk sentetik insan Adem’i satın alıyor. Miranda’nın da yardımıyla neredeyse mükemmel bir insan – yakışıklı, güçlü ve zeki- olan Adem’in kişiliğini programlıyorlar. Kendilerini bir aşk üçgeni içinde bulan bu grup derin bir ahlaki ikilem ile de yüzleşmek zorunda kalıyor.
Ian McEwan’ın 2019’da yayınladığı romanı ‘Benim Gibi Makineler’ yapay zekanın her geçen gün daha da hayatımıza girdiği şu dönemde çok temel 3 soruya cevap arıyor:
- İnsanı insan yapan şey nedir?
- Zeki bir makinenin insanların iç dünyasını anlaması bir gün mümkün olacak mı?
- Yapay zekanın insanı hem bilgi hem de etik bakımdan aştığı bir dünya neye benzerdi?
Kitap İlknur Özdemir’ın çevirisi ile Yapı Kredi Yayınları tarafından basılmış. Giderek yapaylaşan dünyamızda değerler, etik, teknoloji-sosyal bilimler işbirliği gibi konuları daha önce farklı yazılarımda sizlerle paylaşmıştım. Benzer konuları edebi bir üslup ve polisiye bir macera içinde işleyen bu romanı benim gibi sizin de keyifle okuyacağınızı ümit ediyorum.