Arjantin’in tanınan girişimcilerinden Santiago Bilinkis, Ocak 2013’te Buenos Aires’teki araba yıkamacıların cirolarının son 10 yılda %50 oranında düştüğünü fark eder. Arjantin’in büyüyen orta sınıfı, araba satışlarındaki artış ve halkın temiz arabaları ile boy göstermedeki hevesleri bu durumu daha da anlamsız kılar. 3 ay boyunca düşüşün nedenlerini araştıran Bilinkis, araba yıkayıcılarının sayısında bir artış olup olmadığından tutun hükümetin su kaynakları ile ilgili koruyucu bir politikayı yürürlüğe koyup koymadığına kadar birçok alternatifi sorgular. En son geldiği noktada artan bilgi işlem gücü sayesinde hava tahminlerinin tutma oranının arttığını ve yağmur yağacağını bilen insanların araba yıkatmayı geciktirdiğinden araba yıkayıcıların cirosunda düşüş olduğunu görür.
Artan bilgi işlem gücünün Arjantin’de yarattığı bu durum Nokia’nın batmasından, bundan 10 yıl önce piyasada bile olmayan şirketlerin bugün milyar dolarlarla ölçülen değerlere ulaşmasına kadar birçok ezber bozan gelişmeye neden oldu.
Eski ekonomik paradigma lineer olarak işlerken –üretimi iki katına çıkarmak istersen makine sayısını iki katına çıkar- yeni paradigmada değer yaratma süreci ise eksponansiyel olarak işliyor -Facebook Watsapp’ı 19 milyar dolara satın aldığında, Watsapp’ın sadece 55 çalışanı vardı-.
Bu tür örnekleri artırmak mümkün. Bugün sizlere tanıtacağım kitap işte bu örnekleri yaratan durumları analiz eden ve apaçık ortada duran bu değişim sürecine adapte olamayan şirketlerin nasıl yok olmaya mahkum olduğunu ortaya koyuyor.
Kitabın adı ‘Exponential Organizations’. Yazarı ise Salim İsmail. Kitap yayınlandığında Amazon’un İş Yönetimi alanında en çok satanlar listesinde 1 numaraya çıkmış.
Kitap ne yazık ki henüz Türkçeye çevrilmemiş. Okumak isteyenlerin orijinalinden İngilizce olarak okuması gerekecek. Size tavsiyem bu kitabı okumadan önce daha önce sizlere tanıttığım (ulaşmak için tıklayınız) Jeremy Rifkin’in ‘Nesnelerin İnterneti ve İşbirliği Çağı’ kitabını okumanız. Göreceksiniz ki Exponential Organizations’ta birçok yerde Jeremy Rifkin’in kitabında bahsettiklerine doğrudan veya dolaylı birçok atıf var.
Şimdiden keyifli okumalar.