İşletme Mezunlarından Neden İyi Bir İK’cı Olur?

college-graduationUniversum’un 2016 sonuçlarına göre İktisadi İdari Bilimler öğrencilerinin en çok çalışmak istedikleri departmanın İnsan Kaynakları olduğunu bir önceki yazımda (yazıya ulaşmak için tıklayınız) belirtmiştim. Bu yazımda ise bir İşletme Bölümü mezunu olarak, İşletme mezunlarının insan kaynaklarında kariyer yapma kararlarına yön vermek ve İK’da kariyer yapma kararı vermeleri durumunda aldıkları eğitim ile kurumlara nasıl katma değer yaratabilecekleri hakkında bilgi vermek istiyorum.

İşletme bölümleri temelde yönetimin fonksiyonlarından yola çıkılarak dizayn edilen ve bir örgütün işlevini yerine getirebilmesi için yapılması gereken operasyonların ne şekilde yönetilmesi gerektiğine dair derslerden oluşan bir ders programı ile öğrenci yetiştirirler.

Bilindiği üzere yönetim fonksiyonları 4 ana başlıkta toplanmaktadır: planlama (planning), örgütleme (organizing), yönlendirme (leading) ve kontrol (controlling).

İşletme bölümlerinin ders programlarında bulunan örgüt teorisi dersleri yönetim fonksiyonlarından örgütleme ve örgütsel davranış dersleri ise yönlendirme fonksiyonları alanında temel bilgileri içerir. Örgütsel davranışın uygulama alanı olan İnsan Kaynakları Yönetimi de işletme bölümlerinde okutulan temel derslerdendir. Bu nedenle bir işletme bölümü mezunu İnsan Kaynakları departmanlarında çalışmak için gerekli temel bilgilere sahiptir. İK alanında kariyer yapmak isteyen öğrenciler iş etiği, değişim yönetimi, örgüt kültürü gibi seçmeli derslerle kendilerini İK alanında başarılı bir kariyere çok daha iyi hazırlayacaklardır.

Ancak bir işletme mezununun İnsan Kaynakları alanında fark yaratmasına ve çalıştığı kurum için katma değer sağlamasına yol açan asıl etken, aldığı eğitimin verdiği yönetime bütünsel bakış açısıdır. Özellikle kurumlarda İnsan Kaynaklarının stratejik önem kazanmasında büyük bir yeri olan İK yatırımlarının finansal getirisinin ölçülmesi ve analiz edilmesi finansal bilgi birikimi gerektirmektedir. İşletme programlarında alınan finansal yönetim dersleri bu alanda etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Ayrıca İK stratejilerinin şirket stratejisi ile hizalanması da işletme mezunlarının aldıkları eğitim ile fark yarattıkları alanlardandır.

Tüm bunlara ek olarak son dönemde İK Departmanlarının ajandasındaki en önemli başlıklardan biri olan İşveren Marka Yönetimi de pazarlama alanında ciddi bir bilgi birikimi gerektirmektedir. Bu açıdan bakıldığında pazarlama alanında kariyer yapmak isteyen işletme mezunları için İK Departmanları da farklı bir kariyer olanağı sunmaktadır.

Sonuç olarak İK alanında kariyer yapmak isteyen bir işletme mezunu;

  • İK departmanlarında ne iş yapıldığını öğrenmeli,
  • Mutlaka bir İK Departmanında staj yapmalı ve stajı boyunca İK içinde farklı birimlerde (işe alım, işveren marka yönetimi, yetenek yönetimi, İK operasyonları, stratejik planlama, İK analitiği gibi) neler yapıldığı hakkında bilgi sahibi olmaya çalışmalı,
  • Katılacağı mülakatlarda hangi alanda katma değer yaratabileceğini net bir şekilde ifade edebilmeli,
  • Bir süre tecrübe kazandıktan sonra uygun bir yüksek lisans programında (endüstri-örgüt psikolojisi, genel insan kaynakları programları, genel yönetim programları gibi) uzmanlaşmak istedikleri alan ile ilgili derinlemesine bilgi sahibi olmalıdır.
Bu yazı Genel içinde yayınlandı ve , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s