Detroit ve Silikon Vadisi: Aynı Kaderi mi Paylaşacaklar?

yazi_147Bugün teknoloji dediğimizde bilgisayar ne ifade ediyorsa 1950’lerde de otomobiller aynı şeyi ifade ediyordu. O günlerde Detroit otomobil dünyasının başkentiydi. Dünyanın en büyük 3 otomobil üreticisinin genel merkezi oradaydı. Bütün girişimciler yeteneğe, sermayeye ve kültüre erişmek için oraya akın ediyordu. Bütün mühendisler Detroit’e taşınmayı ve orada çalışmayı hayal ediyordu. Bugünse global rekabette Detroit merkezli araba şirketlerinin yerini Japon, Alman ve Koreli otomobil üreticileri aldı.

Silikon Vadisi. Teknolojinin, inovasyonun ve milyar dolarlık şirketlerin merkezi. Tüm mühendislerin hayallerini süsleyen Bay Area; teknolojiye, paraya ve yıkıcı inovasyon kültürüne erişmek isteyen girişimcilerin akın ettiği bir bölge. Bundan 10 yıl öncesine kadar en büyük 20 küresel teknoloji şirketinin 3’ü Çinliyken bugün bu rakam 8. 90’larda dünyadaki girişim sermayesinin %90’ı Amerika’da iken bugün bu oran %50.

Detroit’in başına gelenler Silikon Vadisi’nin de başına gelebilir mi? Amerika’nın dışındaki teknoloji şirketleri yeni bir inovasyon kültürünün yaratıcısı olabilir mi?

Bu soruların cevaplarını bulmak istiyorsanız bugün tanıtacağım kitap tam size göre.

Kitabın adı Out-Innovate: How Global Entrepreneurs from Delhi to Detroit are Rewriting the Rules of Silicon Valley.

Kenya’da mobil bir ödeme sistemi oluşturmaktan, Brezilya’da düşük maliyetli medikal klinik ağı oluşturmaya kadar yeteneğin, sermayenin ve altyapının yetersiz olduğu yerlerde milyar dolarlık girişimler kurmanın hikayesini bu kitapta bulabilirsiniz. Silikon Vadisi’ndeki girişimcilerden çok daha zor durumlarda filizlenen bu başarı hikayeleri yıkıcı inovasyonun haricinde de sürdürülebilir işler kurmanın mümkün olduğunu gözler önüne seriyor.

Kendisi de bir girişim sermayedarı olan Alexandre Lazarow tarafından yazılan bu kitap Nisan 2020’de Harvard Business Review Press’ten yayınlandı. Henüz dilimize çevrilmeyen bu kitabı orijinalinden okuyabilirsiniz.

Bayram tatilinde farklı bir okuma yapmak isteyenlere keyifli okumalar, tüm herkese de iyi bayramlar dilerim.

Bu yazı Genel içinde yayınlandı ve , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s