Ücret Teklifi ile Fark Yaratmak

yazi_123Ücret teklifi, yetenek kazanım sürecinin en kritik dönemeçlerinden biridir. Aday zorlu mülakat yolculuğunun sondan bir önceki durağında sarf ettiği çabanın maddi karşılığını almak ister. İşveren maliyetleri kontrol altında tutabileceği, ücret bütçesinin el verdiği ve adayı rakip firmalara kaptırmayacak bir tutarla adayın karşısına çıkmayı hedefler. Tarafların beklentilerinin karşılandığı optimum noktanın bulunmasıyla da mutlu bir kariyer birlikteliği başlar.

Günümüzde ücret teklifleri, ücretin kanunlarımızda yazılı olan tanımından uzaklaşarak, bir tutar önermenin ötesinde çalışanlara sunulan bir paket haline geldi. Bu pakette temel ücret, yan haklar, esnek yan hak kullanımları, primler, maddi ve manevi ödüller gibi birçok farklı bileşen yer almakta. Ücret paketi anlayışında amaç, çalışana banka hesabına yatacak maddi tutarların yanında yaşam kalitesini artıracak ve maddi değeri olan tüm olanakları ortaya koymaktır.

Amaç her ne kadar geniş bir kapsam ile fark yaratmak olsa da bu yaklaşımın sürdürülebilir bir İK yönetimi anlayışına katkısı hakkında şüphelerim var. Gelin bu sürece ücret teklifi almış bir adayın gözünden bakmaya çalışalım ve adayın kafasındaki muhtemel soruları iki farklı senaryo ile cümlelere dökelim:

  • Teklif edilen ücret bugün için piyasanın üzerinde. Peki uzun vadede, kariyer basamaklarını çıktıkça hala piyasanın üzerinde bir ücret alabilecek miyim?
  • Teklif edilen ücret diğer şirketlerin tekliflerinden bir miktar daha düşük. Acaba burada her unvanda düşük ücret mi veriliyor yoksa yüksek performans gösterdiğimde uzun vadede daha kazançlı çıkar mıyım?

Çok basit gibi görünen bu sorulara cevap vererek uygun yeteneği şirkete kazandırmak, adaya sürdürülebilir bir kariyer imkanı verildiğini hissettirmek ücret yönetimine uzun vadeli stratejik bir bakış açısı ile yaklaşmayı ve analitik süreçleri çalıştırmayı gerektiriyor.

Ücret modelimizin farklı kurumsal performans seviyeleri, bireysel performans değişimleri, makroekonomik veriler gibi ücret kararını etkileyebilecek değişkenler göz önünde bulundurularak senaryo analizlerine tabi tutulması ve bu analizlerden çıkan sonuçların adaya anlık bir ücret teklifinin ötesinde tüm kariyer hayatı boyunca alabileceği ücretin net bugünkü değeri şeklinde ifade edilmesi çok daha stratejik bir yaklaşım olmaz mıydı?

O zaman gelin yukarıdaki adayımızın kafasından geçen sorulara uzun vadeli ücret paketi yaklaşımımız ile cevap verelim:

Sevgili Adayımız,

Başlangıç olarak size teklif ettiğimiz ücret tutarı X TL’dir. A, B ve C sigortaları ile işveren katkılı D sigortası yan hak paketimizin içinde yer almaktadır. Şirketimizin sizin de yaratacağınız katma değer ile yıllık ortalama %Y oranında büyüdüğü ve ortalamanın %20 üzerinde bireysel performans gösterdiğiniz varsayımları altında önümüzdeki 10 yılda elde edeceğiniz aylık ortalama gelirin bugünkü net değeri Z TL’dir.

Sizi ekibimizde görmek için sabırsızlanıyoruz.

İK Ekibi

Bu yazı Genel içinde yayınlandı ve , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

1 Response to Ücret Teklifi ile Fark Yaratmak

  1. Serkan Güner dedi ki:

    Yazı ve görüşleriniz için teşekkürler Nazmi Bey. Ücret paketi yaklaşım örneğiniz içinde, kanaatimce lokal ve global ekonomileri de bir cümle ile belirtmekte fayda olabilir.(sonradan bir hayal kırıklığı yaşanmasındansa) ” Ülkemiz ekonomik verileri ve global ekonomilerde öngörülen şekilde gerçekleştiği taktirde ” gibi. Çünkü işletmeler ne kadar mali imkanlara sahip olursa olsun, ülke ekonomisi ya da global piyasalarda durum uygun olmadığında şirketlerin planlamalarını etkileyebiliyor.(bu sene kendi başımıza gelmiş bir durum bu maalesef)

    Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s