Muzaffer Şerif 1906’da İzmir’de doğan ve 1988 yılında Amerika’da vefat eden dünyaca ünlü bir sosyal psikolog. Gruplar arası çatışma üzerine yaptığı çalışmaları ve Robbers Cave Deneyi ile yarattığı gerçekçi çatışma ortamı sosyal psikoloji dünyasına yaptığı önemli katkılardan sadece birkaçı.
Deney, 1954 yılının yaz aylarında Robbers Cave Milli Parkı’nın ortasında tasarlanan bir ortamda 12 yaşında, aynı sosyal sınıftan ve benzeri ailevi geçmişe sahip çocuklardan oluşan iki ayrı grubun önce kendi grup normlarını oluşturmasına izin verilmesi ile başlıyor. Daha sonra rekabet içeren ve kazanana ödüllerin verildiği bir düzende bir araya getirilen bu iki grup arasında çok ciddi bir çatışma ortamının oluştuğu gözleniyor. Sonrasında iki grubun ortak çalışmasını gerekli kılan, kazanan ya da kaybedenin olmadığı koşullar yaratıldığında ise birbirine düşman grupların dostane ilişkiler kurabildiği görülüyor.
William Golding 1911 yılında doğdu. Yazarlığının yanında okul yöneticiliği, öğretim üyeliği, aktörlük, denizcilik ve müzisyenlik ile uğraştı. 1935 yılında ilk şiir kitabını yazdı. İlk romanını Eylül 1954’te yayınladı. 1983 yılında Nobel Edebiyat Ödülünü aldı. 1993 yılında ise hayata gözlerini yumdu.
Bugün sizlere Golding’in 1954 yılında yayınlanan ilk kitabını tanıtmak istiyorum. Kitabın adı Sineklerin Tanrısı. Kitap Mina Urgan’ın çevirisi ile İş Bankası Kültür Yayınları tarafından basılmış.
Golding’in eseri Sineklerin Tanrısı’nda bir mercan adası ve İngiliz çocuklar vardır. Altı ile on iki yaş arasında olan bu çocuklar, gelecekteki atom savaşı sırasında, güvenilir bir yere götürülmek üzere bindikleri uçak bir saldırıya uğradığı için mercan adasına düşmüşlerdir. Ve bu mercan adasında olup bitenler, küçük çocukların iki rakip gruba ayrılarak nasıl vahşi bir dünya yaratabileceklerini gözler önüne sermektedir.
Muzeffer Şerif ve William Golding. Neredeyse eş zamanlı olarak çok benzer olayları biri bilimsel olarak tasarlanmış bir deney alanında diğeri ise ustalıkla kaleme alınmış bir romanda bizlere sunuyor.
Sizlere tavsiyem öncelikle Muzaffer Şerif’in Robbers Cave Deneyini araştırıp ardından Golding’in muhteşem eseri Sineklerin Tanrısı’nı okumanız.
Sineklerin Tanrısı’nı bu yıl ki doğum günü hediyem olarak seçen, dolayısıyla bu yazının yazılmasına en büyük katkıyı veren ve her gün birlikte çalışmaktan büyük keyif aldığım ekip arkadaşlarım Seval, Aylin, Serkan, Erkut ve yöneticim Ongun Özkaya’ya bir kez daha çok teşekkür ediyorum.
Keyifli okumalar dilerim.
En kısa zamanda hem araştırıp hem okuyacağım kaleminize sağlık ☺️
BeğenBeğen