6 Aralık 2017 Çarşamba günü PERYÖN İç Anadolu Şubesi’nin bu yıl 18. Kez düzenlediği İnsan Yönetimi Kongresi’ndeydim. Öncelikle şunu belirtmem gerekir ki bir etkinliği 18 yıl boyunca her sene hem de artan kalite ve özenle gerçekleştirmek kolay bir iş değil. PERYÖN İç Anadolu Şubesi’nin tüm yöneticilerine ve gönüllülerine teşekkür ederek başlamak sanırım en doğrusu olacaktır.
Kongre Prof.Dr.Acar BALTAŞ’ın muhteşem sunumu ile başladı. Acar Hoca bizleri önce 200.000 yıl öncesine götürdü. İnsan beyni –Hocanın tabiriyle Beyin 1.0- bundan tam 200.000 yıl önce evrimini tamamladı ve biz biyolojik varlıklar olarak hala bu beyni kullanıyoruz. Yapay zeka ise Beyin 2.0 olarak bugün aramızda. 2014 yılında geçilen Turing testi de bize gösteriyor ki ömrümüz Beyin 3.0 versiyonunu görmemiz için yeterli bir süre olacak. Performansı, yatkınlık –diğer bir ifade ile beceri- ve motivasyonun bir fonksiyonu olarak tanımlayan Prof.Dr.Acar BALTAŞ’ın birçok örnek, kitap önerisi ve anekdotlar ile gerçekleştirdiği sunumundan yetenek yönetimine dair bence en önemli cümleler şunlardı:
‘Konfor alanından yüksek performans çıkmaz. Yetenek havuzlarınızı sahip olduğunu elde etmek için zorluk yaşamış, dolayısıyla başarının değerini bilenlerden oluşturun.’
Takip eden oturumda Denizbank, PwC ve Hürriyet Gazetesi’nin İK Yöneticilerinden ‘Geleceğin İK Trendleri’ni dinledik. Bu oturumda özellikle şirketleri geleceğe taşıyacak değerlere yapılan vurgu makinaların konuşulduğu gelecek planlamasında insan olmanın ve insanı yönetmenin odağını etkili bir şekilde ortaya koydu. Bunun yanı sıra Hürriyet Gazetesi’nin basılı gazetecilikten dijital gazeteciliğe geçilen dönüşüm sürecinde İK olarak yaşanan sorunlar ve işveren markası yönetimine etkileri dinlemeye değerdi. PwC’den Mert Emcan’ın ‘ben artık mülakatlarda kendimi adayı değerlendiren değil işi adaya satmaya çalışan kişi olarak buluyorum’ demesi ve Denizbank’ın sanal kariyer fuarı ve chatbot kullanımları ile adaylara ulaşması makine çağında işveren markası yönetiminin önemini bir kez daha hem de güçlü bir şekilde anlamamızı sağladı.
Dijital Liderlik oturumunda Yaprak Yapsan kendi hikayesi üzerinden dijital dünyada var olabilmenin hem önemini hem de zorluklarını bizimle paylaştı.
Öğleden sonra Psikolog ve Yoga Eğitmeni Sibel Sönmez’in kısa bir nefes ve yoga terapisi ile başladı. Günün ilk saatlerini konuşmacıları pür dikkat ve heyecanla ama hareketsiz şekilde dinleyerek geçiren ve yorulan bedenlerimiz bu kısa yoga seansı esnasında esnedi ve tekrar ana odaklanmamıza ve konsantrasyonumuzu toplamamıza yardımcı oldu.
Farkındalığımız en üst seviyesine çıktıktan sonra dijitalleşme ve iş hukuku alanındaki yeni yasal düzenlemeleri Prof.Dr.Erdem Özdemir’den dinledik. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu yürürlüğe girmesi ile biz İK’cıların 2018 gündeminde önemli bir yere sahip olacağını gösteriyor. Bu konuda bilgilenmek ve yasal yükümlülükleri anlamak iş kanunu uygulamaları kadar önemli olacak.
‘Ya Sonra?’ oturumunda ATÜ Duty Free ve Shaya Group’un perakende sektöründe karşı karşıya kaldığı yetenek yönetimi zorlukları ile İK uygulamaları hakkında detaylı bilgiler aldık. Aynı oturumda STM İnsan Kaynakları Yöneticisi Sanem ÖZSOY bir mühendislik firması olarak değişimi yaratan ekiplerde geleceği planlarken yaşadıklarını bizlerle paylaştı.
PERYÖN İç Anadolu Şubesinin Mentor-Mentee Programının tanıtımı ile devam eden kongre Türkiye’de kent ve mahalle temelinde ihtiyaçların vatandaş katılımı ile sistematik bir şekilde öğrenilmesi, harita tabanlı olarak toplanması ve bu ihtiyaçların gerekli kurum/kuruluş veya özel kişiler tarafından karşılanmasının kolaylaştırılması için bir sistem oluşturma amacıyla ortaya çıkan İhtiyaç Haritası projesi paylaşımları ile son buldu.
19. Kongre için 3-4 Ekim 2018’i şimdiden ajandamıza not ederek bitirdiğimiz öğrenme, paylaşma ve networking dolu gün için PERYÖN İç Anadolu’ya sonsuz teşekkürler.