Kariyer Biter Mi?

kariyer-degistirmeSize de oluyor mu bilmiyorum. Bazen hayat sadece işten ve kariyer kaygısından ibaretmiş gibi geliyor bana. Böyle anlarda da ister istemez şu sorular kafamı kurcalıyor:

Kariyer biter mi? Biterse bittiği noktada ne başlar?

Bu sorulara cevap ararken öncelikle “kariyer” kelimesinin ne demek olduğunu araştırmaya karar verdim ve en temelden başladım sürece.

Kariyer (career) kelimesinin etimolojik kökeni: son sürat koşmak, rota, izlenen yol, akış

Yaşadığımız hayatı düşününce, 1800’lü yıllarda iş hayatı ile ilişkilendirilmeye başlanan kelimenin kökeni sanki bugünü yansıtıyor.

Bu araştırmam esnasında ilginç bir başka detaya daha rastladım. Kariyer’in evrimini gösteren CV’lerin “C”si yani curriculum kelimesi de kariyer ile aynı kökten geliyormuş. Bir adım daha öteye giderek curriculum kelimesinin Türkçe karşılığı olan “müfredat”ın anlamına bakalım. Fert yani birey sözcüğünün Arapça çoğulu.

Bunların hepsini bir araya getirdiğimde iki kariyer tanımı çıkıyor karşıma:

  1. Bireylerin belirlenen bir parkurda son sürat koşmaları.
  2. Bireylerin hayatın içindeki akışı.

Kariyeri, birinci şekilde anlamamız durumunda, çok küçük bir alana sadece iş hayatına hapsetmiş oluyoruz bir bakıma. Bu durumda da doğal olarak kariyer, bir sonu olan ve sonunda kazanılıp ya da kaybedilen bir yarış.

Ancak ikinci anlamı ile aldığımızda ise sadece mesleğimiz ile ilgili olmayan ve hayatın tamamını kapsayan bir akış ile karşı karşıyayız. Bir sonu olmak zorunda olmayan, kazanmak veya kaybetmenin olmadığı yani sürecin ta kendisi. Bir “anda olma” meselesi belki de.

Kutsal bir Hindu metni olan, edebiyat tarihindeki ve felsefedeki en önemli metinlerden biri olarak kabul edilen Bhagavad Gita’da, Krişna’nın “Sadece çalışmaya hakkınız var, meyvelerine değil” öğretisi bu süreçte kafamdaki yapbozu tamamlayan parça oldu.

Kariyer hayatın ta kendisi. Dolayısıyla doğal olarak bir sonu var. Ancak o son noktasının ardından başlayacak olan süreç sizin elinizde değil. Dar anlamıyla “işyerindeki kariyeriniz” bu akış içindeki bir parça ve siz eğer bu parçanın bütünün tamamını temsil etmesine müsade ederseniz, kendinizi kazanmak veya kaybetmek (mutlu veya mutsuz olmak) ile karşı karşıya bırakacaksınız.

Hayatı bütünsel bir akış olarak anladığınızda ise sonuçları hakkında sadece fikir yürütebileceğiniz bir süreci her daim mutlu olarak geçirmeniz mümkün. Buna “işyerindeki kariyeriniz” de dahil.

Bu yazı Genel içinde yayınlandı ve , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s