Uzaktan Çalışma: Gözden Uzak Olan Kariyerden de Uzak Olur mu?

yazi_138Coronavirus salgını ile beraber hayatımızda ciddi değişiklikler yaşıyoruz. Bu değişikliklerden en önemlisi ise uzaktan çalışmanın yaygınlaşıyor olması. Daha düne kadar uzaktan çalışma olur mu olmaz mı derken, bazı şirketler haftada bir gün evden çalışmayı bir yan hak gibi lanse ederken uzaktan çalışma bugün hayatımızın merkezine oturmuş durumda. O zaman sormamız gereken bazı soruları da vakit kaybetmeden sormamız gerekiyor. Uzaktan çalışmanın kariyerimize nasıl bir etkisi olacak? Uzaktan çalışma bize bir bedel ödetecek mi?

Bu sorunun cevabını merak eden iki araştırmacı 2020 yılının başında yayınladıkları bir makalede uzaktan çalışmanın terfiler ve ücret artışları üzerindeki etkisini incelemişler. Uzaktan çalışmanın kariyer gelişimine etkileri ile ilgili yapılmış ilk önemli çalışma olan ve dikkat çekici sonuçları olan bu araştırmaya gelin biraz daha yakından bakalım.

Çalışma Amerika Birleşik Devletleri’nde farklı lokasyonlarda faaliyetleri olan bir teknoloji firmasında 405 çalışanın katılımı ile gerçekleştirilmiş. Katılımcıların %52’si erkek, %48’i ise kadın. Katılımcıların ortalama kıdemi ise 6 yıl.

Araştırmanın ilk hipotezi uzaktan çalışanların uzaktan çalışmayanlara göre daha az terfi ve ücret artışı aldığı yönünde. Analizler uzaktan çalışanların daha az ücret artışı aldığını doğrularken daha az terfi aldıklarına dair bir sonuç vermemiş.

İkinci hipotez ise daha sık uzaktan çalışanların uzaktan çalışma sıklığı daha az olanlara oranla ücret artışı ve terfiler yönünden dezavantajlı olduğunu test ediyor. Analizlerin doğruladığı bu hipoteze göre uzaktan çalışma sıklığı arttıkça ücret artışı ve terfilerde düşüş gözleniyor.

İkinci hipotezden yola çıkan araştırmacılar elde edilen sonuçların farklı çalışma koşullarında nasıl şekilleneceğine dair bazı ileri analizler de yürütmüşler. Bu analizlerden ilki uzaktan çalışmanın olağan görüldüğü iş birimlerinde uzaktan çalışanların, uzaktan çalışmanın olağan görülmediği iş birimlerindeki uzaktan çalışanlara göre daha fazla sayıda terfi aldıklarını ortaya koyuyor. Bir diğer analiz ise uzaktan çalışanların kendilerinden beklenenden daha uzun süreli çalışmaları durumunda (diğer bir deyişle uzaktan fazla mesai de yaptıklarında) daha uzun süreli çalışmadıkları durumlara göre daha fazla ücret artışı ve terfi aldıklarını gösteriyor. Son analiz ise uzaktan çalışsa da yöneticileri ile yüz yüze görüşmeye özen gösteren çalışanların durumuna ışık tutuyor. Elde edilen sonuçlar terfi açısından bir fark olduğunu göstermese de yöneticileri ile sıkça yüz yüze görüşen uzaktan çalışanların görüşmeyenlere göre daha yüksek ücret artışı aldıklarını doğruluyor.

Olağanüstü durumlardan geçtiğimiz bugünlerin bir normu haline gelen uzaktan çalışma üzerine araştırmalar henüz kısıtlı olsa da ilk araştırmalar uzaktan çalışma niyetinde olanlar için kariyer gelişimine yönelik bazı ipuçları veriyor. Buna göre terfi ve ücret artışlarında sorun yaşamak istemeyen uzaktan çalışanların:

  • Uzaktan çalışmanın olağan görülmediği iş birimlerinde uzaktan çalışma sıklıklarını azaltmaları
  • Uzaktan çalışırken fazla mesai yapmaları
  • Yöneticileri ile daha sık yüz yüze görüşmeleri

yararlarına olacaktır.

Gözden uzakken, kariyer gelişiminden de uzak olmadığınız sağlıklı günler dileğiyle, ‘Evde Kal Türkiye’.

Makalenin tamamını okumak isteyenler için referans:

Golden, T. D., & Eddleston, K. A. (2020). Is there a price telecommuters pay? Examining the relationship between telecommuting and objective career success. Journal of Vocational Behavior116, 103348.

Bu yazı Genel içinde yayınlandı ve , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s