Sene sonu yaklaşıyor. Geçtiğimiz günlerde 2016 ve sonrası için uzun ve orta vade iş gücü planlamaları, asgari ücret üzerine yapılan tartışmaların tüm İK planları üzerine etkisi, ülkemizdeki siyasi gelişmeler ile çalışan beklentilerinin yaratacağı sorunlar gibi birçok farklı konuya kafa yorduk.
Bizler bu konularla uğraşırken, Prof. Dave Ulrich tarafından 7. kez tekrarlanan İK Yetkinlikleri çalışmasının sonuçları geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Tüm dünyadan 1.500 kurumdaki 4.000 İK’cının yetkinliklerinin 30.000’e yakın katılımcı tarafından değerlendirilmesi ile gerçekleştirilen çalışma biz İK’cıların kendi gelişimimiz için geleceğe yönelik olarak odaklanmaları gereken yetkinlikler hakkında bir kez daha çok değerli bilgiler veriyor.
Bu seneki çalışmanın bana göre en çarpıcı sonuçlarından birisi İK’cıların temel yetkinliklerine yapılan ekleme. Yanda da görüldüğü üzere çalışmanın bir önceki versiyonunda da yer alan ‘stratejik konumlandırıcı’ ve ‘güvenilir aktivist’ yetkinliklerine ‘paradoks rotacısı’ (navigator denizcilik terimi olarak rotacı, dümenci gibi anlamlara gelmekte olup rotacı ifadesinin durumu en iyi anlatan ifade olduğunu düşünüyorum) olarak adlandırılan yeni bir temel yetkinlik eklenmiş durumda.
Çalışmaya ilişkin raporda ‘paradoks rotacısı’ yetkinliğine ilişkin olarak şöyle bir açıklamaya yer verilmiş: İK profesyonelleri sürekli olarak işin içinde gizli paradoksal gerilimlerle (kısa vade vs. uzun vade gibi) uğraşmak zorunda. Bu gerilimler içinde kurumları sürekli ileriye taşıyacak akıllıca bir rota belirlemek İK profesyonelleri için en büyük zorluklardan biri.
Her ne kadar mevcut durum bizler için birçok çok ciddi zorlukların olduğunu gösterse de bu durumun İK dışındaki çalışanlar tarafından da (araştırmada veri sağlayan anket katılımcıları İK dışından kişiler) görülüyor olması İK’nın stratejik konumunu pekiştirmesi açısından da önemli bir gelişme.
Yeni yıl yaklaşırken, iş hayatının çalkantılı sularında doğru rotayı bulmak için önümüzdeki haritaları doğru okumak, zorlukları ve fırsatları değerlendirip hizmet verdiğimiz kurumları bir adım öne taşımak için çok çalışmamız gerekiyor.