Kim Korkar Mülakattan? -II-

yazi_117Hatırlayacağınız üzere bir önceki yazımda (yazıya ulaşmak için tıklayınız) iş mülakatlarına biri kısa vadeli biri de uzun vadeli olmak üzere iki hazırlanma periyodu olduğunu belirterek uzun vadeli hazırlanma periyoduna ilişkin ipuçları vermiştim. Bu yazıda da iş mülakatına davet aldıktan sonra kısa vadede yapmanız gerekenler hakkında ipuçları vermek istiyorum.

Uzun vadeli hazırlıklar başvurduğunuz şirket ve pozisyondan bağımsız iken yapacağınız kısa vadeli hazırlıklar birebir şirket ve mülakatına gireceğiniz pozisyon ile ilgilidir. Tahmin edeceğiniz üzere bu periyotta yapmanız gerekenler şirketi ve pozisyonu tanımak, tecrübeleriniz ile iş gerekliliklerini eşleştirmektir. Yine maddeler halinde gitmekte fayda var:

  1. Şirketi tanıyın: İlk yapmanız gereken tüm bilgi kaynaklarını kullanarak şirketi tanımaya çalışmak. Ne zaman kurulmuş? Kurucuları kim? Şirketin bugünlere gelmesindeki dönüm noktası sayılabilecek faaliyetler neler? Şirketin misyonu, vizyonu, değerleri ve çalışanlarından beklediği temel yetkinlikler neler? Farklı platformlarda (linkedin, glassdoor gibi) çalışanları şirket için neler söylemiş? En kritik ürünleri neler? Bu soruları çeşitlendirmek ve artırmak mümkün. Şirketi tanıma sürecinde yapmaya çalıştığımız kendinizi tanıma sürecinizin çıktıları (bakınız uzun vadeli hazırlanma periyodu madde 1) ile şirketin özelliklerinin uyumunu bulmaktır. Kendi değerleriniz ile şirketin değerleri arasında ne kadar ortak yön bulabilirseniz o kadar avantajlı olursunuz.
  2. Pozisyonu ve mülakat sürecini tanıyın: Genel bir başvuru değil de pozisyona özel bir başvuru yaptıysanız iş ilanında pozisyona dair birçok bilgi yer alacaktır. Diğer taraftan genel bir başvuru sürecinin sonunda ya da başvurunuz yokken doğrudan özgeçmişiniz bulunarak size ulaşıldıysa mülakat davetini aldığınız telefon görüşmesinde mutlaka pozisyona dair detayları öğrenmeye çalışın. Bu telefon görüşmesi çok kritiktir. Alabildiğiniz kadar çok bilgi alın.
  3. Tecrübeleriniz ile öğrendiklerinizi eşleştirin: Elinizde artık bütün veriler mevcut. Yapmanız gereken bu verileri analiz ederek anlamlandırmak. Pozisyona uygunluğunuzu göstermek için hangi dersteki projeyi, hangi stajdaki sorumluluğunuzu kullanacağınıza karar verin. Kişilik özellikleriniz ile şirketin nasıl bir ‘perfect match’ olacağını anlatmanın yollarını bulun. Şirkete neler katabileceğinizi keşfedin.

Tüm bu hazırlıkları olması gerektiği gibi yaptığınızda işiniz çok kolaylaşacaktır.

Tabiki bunların haricinde yapmanız gerekenler de var. Nasıl giyineceğinize karar vermek, şirketin bulunduğu yere nasıl ulaşacağınızı planlamak gibi hususlar için bir checklist hazırlamak en iyisi olacaktır.

Unutmayın mülakat beceriniz mülakata girdikçe gelişecektir. Her mülakattan sonra öz değerlendirmenizi yapın. Doğru ve yanlışlarınızı anlamaya çalışın. Ümidinizi yitirmeyin. Kısa ve uzun vadeli hazırlığınızı hakkıyla yapmanız durumunda -umarım yaşamazsınız- alacağınız red cevabının tek bir anlamı vardır: Kendinizi gösterebileceğiniz daha iyi bir iş sizi bekliyor.

Bu yazı Genel içinde yayınlandı ve , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s